Am ales tema „Promovarea educației în și prin sport, cu accent special pe dezvoltarea abilităților, deoarece proiectul nostru promovează și crede că participarea la activități în aer liber în natură are mari beneficii, cum ar fi creșterea încrederii, distracției și provocărilor, îmbunătățirea sănătății și a condiției fizice, oportunitatea de a socializa, de asemenea, dezvoltă abilități precum: abilități sociale, abilități de team building, abilități de rezolvare a problemelor, abilități de comunicare.

Strategia de activitate fizică pentru OMS Europe Region 2016-2025 a fost dezvoltată pentru a ajuta la atingerea țintelor globale voluntare existente stabilite în „Planul de acțiune globală pentru prevenirea și controlul bolilor netransmisibile 2013-2020” al OMS.  În conformitate cu prioritățile stabilite în planul de acțiune global, strategia UE solicită întărirea sistemelor de supraveghere și ca statele membre să lucreze pentru consolidarea, ajustarea și extinderea sistemelor naționale și internaționale existente de supraveghere a activității fizice cu niveluri adecvate de dezagregare.

Activitatea fizică și sportul sunt, de asemenea, factori care contribuie la atingerea unui număr de Obiective de Dezvoltare Durabilă (ODD), pe lângă ODD 3 legate de sănătate și bunăstare. Monitorizarea populației AP și a participării la sport va fi importantă în conceperea politicilor și intervențiilor eficiente pentru prevenirea NCD, pentru a îmbunătăți sustenabilitatea și siguranța orașelor și comunităților noastre și pentru a promova pacea și dezvoltarea. În acest sens, acest proiect prezintă o relație strânsă cu politicile și strategiile europene și globale dezvoltate pentru a promova AP și participarea la sport, ca factori determinanți pentru îmbunătățirea sănătății și bunăstării în întreaga UE. Inactivitatea fizică este al patrulea principal factor de risc pentru deces la nivel global și este responsabilă pentru 6% din decese la nivel mondial și pentru 5-10% în Europa.

Dovezile științifice arată efecte benefice majore ale activității fizice asupra sănătății.  Activitatea fizică reduce riscul apariției majorității bolilor cronice, inclusiv boli cardiovasculare, excesul de greutate și obezitate, diabetul de tip 2 și mai multe tipuri de cancer. În plus, activitatea fizică îmbunătățește sănătatea musculo-scheletică și bunăstarea psihologică. În ciuda dovezilor și cunoștințelor despre legăturile dintre activitatea fizică și sănătate, cu toate acestea, mulți europeni sunt inactivi sau insuficient de activi.  Sondajul Eurobarometrul din 2006 privind sănătatea și alimentația a arătat că oamenii petrec în medie mai mult de șase ore pe zi stând pe scaun, în timp ce sondajul Eurobarometrul din 2010 privind sportul și activitatea fizică a arătat că 34% dintre respondenți au raportat că rareori sau nu fac exerciții fizice sau să se angajeze în activități sportive.

Prin urmare, participarea în activități sportive este una dintre modalitățile de a fi activ fizic iar mișcarea sportivă are o mare influență asupra nivelului de sănătate – intensificarea activității fizice în rândul populației generale. S-a demonstrat că persoanele care fac sport au mai multe șanse să îndeplinească recomandările de activitate fizică legate de sănătate decât cei care nu sunt activi în sport.

Combinația dintre activitatea fizica și a petrece timp în natură este recunoscută ca oferind o serie de beneficii semnificative.

Aceste beneficii și impactul social asociat sporturilor în aer liber care au fost grupate pentru proiect în cinci mari categorii: sănătate fizică, sănătate mintală și bunăstare, educație și învățare pe tot parcursul vieții, cetățenie activă și comportament antisocial, precum și beneficii suplimentare. Evaluarea, mai târziu, a scos la iveală goluri în baza de dovezi care sunt deosebit de notabile în efectele pe termen lung pe care sporturile în aer liber le pot avea asupra dezvoltării personale și sociale.

În plus, în studiu Eurobarometrul 2017 (Comisia Europeana, 2018) principalele motivații pentru participarea la sport sau activitate fizică sunt îmbunătățirea sănătății (54%) și condiția fizică (47%).Prin urmare, monitorizarea poate fi, de asemenea, o strategie eficientă de promovare a participării la activități fizice și sport, întrucât este strict legată de sănătate (mai mult decât de activitatea fizică) și oferă o perspectivă individuală asupra evoluției cuiva.

În cele din urma acest proiect urmărește să încurajeze participarea la sport și la activități fizice în natură, în special prin sprijinirea implementării documentelor de politică ale Uniunii Europene (UE) în domeniul sportului și a altor domenii de politică relevante cum ar fi recomandări, orientări, strategii politice și punerea în aplicare a Recomandării Consiliului privind activitatea fizică care îmbunătățește sănătatea (HEPA)

Obiectivul proiectului:

  • Crearea unei rețele durabile de organizații specializate în utilizarea sporturilor în aer liber.
  • Să împărtășească, să dezvolte și să creeze o colecție de bune practici legate de sportul în aer liber în contact cu natura.
  • A face schimb și a împărtăși idei și bune practici în diferite țări partenere legate de beneficiile sporturilor în aer liber.
  • Să promoveze și să crească puterea sportului în aer liber ca instrument educațional pentru dezvoltarea aptitudinilor la nivel local, național și internațional.
  • Pentru a crea un manual cu beneficiile și abilitățile pe care le obțineți prin practicarea sporturilor în aer liber în cele cinci mari categorii: sănătate fizică, sănătate mintală și bunăstare, educație și învățare pe tot parcursul vieții, cetățenie activă și comportament antisocial.
OSIN4SD Uncategorized